Yürüyen merdivenler insan trafiğinin arttığı günlerden bu yana yoğun olarak kullanılır. Her iş merkezinde, alışveriş merkezinde, hastanelerde, metro istasyonlarında, otellerde, fabrikalarda, iş yerlerinde , restoranlarda, tren istasyonlarında, hava alanlarında kısacası neredeyse hayatın her alanında kullanılır. İnsanları tembelliğe ve hareketsizliğe alıştırsa da yoğun hayat keşmekeşinde büyük kolaylık sağlar.
Tarihte ilk yürüyen merdiven 15 Mart 1892 tarihinde New York’da Jesse W.Reno tarafından yapılmıştır. İlk kullanıldığı yer ise New York’taki Coney Island eğlence merkezidir. Türkiye’de ilk yürüyen merdiven 29 nisan 1964 yılında yapılmış olup İstanbul’da Bahçekapı’da Atalar mağazasında kullanılmıştır. Yürüyen merdivenler konum olarak insanların görebilecekleri yere konuşlandırılmalıdır. Bunu ayarlamak içinse insan yoğunluğunu nerede fazla ise oraya uygun konumlandırılmalıdır.
Göz atın => Kobi & Startup SEO Çözümleri
Yürüyen Merdiven Çeşitleri
- Spiral Yürüyen Merdiven, genelde tiyatro, opera, bale salonlarında kullanılır.
- Tekerlekli Sandalye Merdiveni, engelliler için tasarlanmıştır.
- Yürüyen Bantlar, genelde hava alanlarında, otobüs garlarında kullanılır.
Yürüyen Merdivenler Nasıl Çalışır
Yürüyen merdivenler sürekli dönen bir mekanizma ile çalışan basamakları yer değiştiren elektrikle çalışan makinalardır.
Yürüyen merdivenler 12 bölümden oluşur;
- Çelik Konstrüksiyon Taban ve saçları, ilk ayak basılan yerdir.
- İstasyonlar(Tahrik sistemi),
- Makine Motor,
- Basamaklar,
- El bandı,
- Kumanda panosu,
- Camlar ve cam profilleri,
- Zincirler,
- Raylar,
- Tarak ve kapaklar,
- Süpürgelik saçları ve konsollar,
- Standart makine elemanları.
Yürüyen merdivenler bir kattan diğer bir kata yolcuları taşıyan, hareketli basamaklardan oluşmuş eğimli bir konveyör sistemidir. Yürüyen merdivenlerde maksimum eğim 35 derecedir. Yürüyen merdivenin hızı 1 m/s den daha yüksek seçilemez. Buna karşılık 1 m/s üstündeki hızlarda ancak yüksek taşıma kapasitesine ulaşılır. Hızın önemi konfor, enerji ve aşınmayı minimum seviyeye indirerek bakım maliyetlerini azaltması açısından tavsiye edilir.
Ayrıca hız miktarı yolcunun binişi ve inişi sırasında da tehlike oluşturabilir. Bu açıdan yürüyen merdivenlerin hızları en fazla 1 m/s olmalıdır. Yürüyen merdivenlerde sahanlık üst ve alt kat arasındaki boşluğu birleştirir. Sahanlık, yürüyen merdivenlerde taban ve üst kısım altında boş bir kutudur. Sahanlık uçları çelik ve beton desteklerle dayanır. Yürüyen merdivendeki raylar sahanlık içine kurulur. İki tane ray vardır. Biri basamağın önünde diğeri arka tekerlektedir.