Kütle çekimi teorisi tarihi
Kütle çekimi teorisi tarihi
Çıkış yapmış editörler için sayfalar daha fazla bilgi
Gezinti
Katılım
Sayfa Kaynağı: https://tr.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCtle_%C3%A7ekimi_teorisi_tarihi
Yer Çekimini Kim Buldu, Keşfetti? Yerçekimi Nasıl Ve Ne Zaman Bulundu?
Yer Çekimini Kim Buldu, Keşfetti? Yerçekimi Nasıl Ve Ne Zaman Bulundu?
Tarihler 1687 yılını gösterdiğinde ünlü matematikçi İngiliz Isaac Newton tarafından bulunan Yer çekimi, dünyanın kütle çekimine verilen isimdir. Dünya yüzeyinde ya da yakınlarındaki tüm nesneleri etkileyen ve onların yer çekimi ivmesine maruz kalmasını sağlayan güç yer çekimi olarak adlandırılır. Yüzyıllar boyunca farklı teorilerle kanıtlanmaya çalışılan ve en son 1687 yılında bulunan yer çekimini kim buldu, yer çekimi nasıl bulundu hep birlikte bir göz atalım.
Pek çoğumuzun henüz ilkokul dönemlerinde öğrenmeye başladığı gibi yer çekimini bulan kişi Isaac Newton’dur. Ancak birdenbire böyle bir buluş ortaya koymadığı için yer çekimine dair var olan diğer bilgilere de göz atmakta fayda var.
Tarih sahnesine ismini önemli adımlarla yazdıran kişilerin de ele aldığı yer çekimi kuvveti ilk defa M.Ö. 4.yy’da Aristo tarafından ele alındı. Ünlü Yunan filozof dünya üzerindeki hiçbir hareket ve etkinin sebepsiz olmayacağına inanıyordu. Örneğin toprak gibi ağırlığı bulunan her cismin aşağı doğru bir hareket içinde olmasının ya da ateş gibi hafif kabul edilenlerin yukarı hareket eğiliminde olması evrenin merkezine doğru gitme isteğinden kaynaklanıyordu.
Sayfa Kaynağı: https://www.sabah.com.tr/egitim/yer-cekimini-kim-buldu-yercekimi-nasil-ve-ne-zaman-bulundu-e1-5952165
Yer çekimi teorisini bulan bilim insanı kimdir?
Yer çekimi teorisini bulan bilim insanı kimdir?
Ailece hadi bu akşam 19.30’da! Her gün Instagram adresinden yayınlanan ipucu sorusu şöyle: “Bugünkü ipucumuzda dünya tarihinin en önemli bilim insanlarından birisi kabul edilen, İngiliz kökenli bir fizikçinin ismini soruyoruz sevgili hadiciler.Bu kişinin, bilim dünyasında çığır açacak “yer çekimi teorisi” hakkındaki ilk çalışmalarını, altında oturduğu ağacın dalından düşen elma sayesinde bulduğu rivayet ediliyor. Sizce kimden bahsediyoruz?”
1 MAYIS HADİ İPUCU SORUSU
CEVAP: NEWTON
Sayfa Kaynağı: https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/1-mayis-hadi-ipucu-sorusu-yer-cekimi-teorisini-bulan-bilim-insani-kimdir-4638753/
Newton yerçekimini kafasına elma düşerek bulmadı!
Newton yerçekimini kafasına elma düşerek bulmadı!
Newton yerçekimini kafasına elma düşerek keşfetmedi. Yeni çalışmalar, Newton’un bu kadar basit şekilde yerçekimini keşfetmediğini gösteriyor.
1643-1727 yılları arası yaşayan Isaac Newton, 84 yıllık yaşamına önemli keşifleri sığdırdı. Newton, yer çekimi kanununun oluşmasına öncülük etti ve klasik mekaniğin temellerini attı. Neredeyse hepimiz, yer çekiminin çok basit bir olay sonucu keşfedildiğini öğrendik. Hikayeye göre, Newton, elma ağacının altında otururken kafasına elma düşer ve Newton, “Buldum!” diyerek, yer çekimini keşfeder. Ama hikaye bu kadar basit değil! Londra Kraliyet Topluluğu arşivlerinde yer alan bir el yazması eser, gerçek hikayeyi ortaya koyuyor. Newton’un yakın arkadaşı arkeolog William Stukeley, aynı zamanda Newton’un ilk biyografisini yazan kişidir. Stukeley, Newton’un yaşam öyküsünü kaleme aldığı Memoirs of Sir Isaac Newton’s Life eserinde, Newton’un yer çekimini nasıl keşfettiğini de yazdı. 1752 yılında yayımlanan esere, 2010 yılına kadar sadece akademisyenler ulaşabiliyordu. Kraliyet Topluluğu, ilk defa çevrimiçi olarak 2010 yılında, Newton’un anılarını yazan William Stukeley’in 100 sayfalık el yazmasını sundu. El yazması, Kraliyet Topluluğu’nun 350. yıldönümü kutlamalarının bir parçası olarak çevrimiçi yayıma giren yedi belgeden biri oldu.
Stukeley, Newton ile birlikte bir gün akşam yemeğinin ardından çay içmek için elma ağaçlarının altında oturduğunu belirterek, Newton’ın uzun süredir yerin çekim kuvvetini düşündüğünü vurguluyor. Stukeley’in kaleminden Newton’ın yer çekimi üzerine düşüncelerini söylediği “elma” hikayesinin gerçeği:
Sayfa Kaynağı: https://www.bilimma.com/newton-yercekimini-kafasina-elma-duserek-bulmadi/
Yerçekimini Kim Buldu
Yerçekimini Kim Buldu
1 Ağustos 2022 Pazartesi
İstanbul, Türkiye
Yerçekimini Kim Buldu?
Sir Isaac Newton, 1642-1727 yılları arasında yaşayan bir İngiliz matematikçi ve matematikçi ve fizikçiydi.
Efsane Newton, doğanın kuvvetlerini düşünürken düşen bir elma gördüğünde Yerçekimi keşfetti.
Her ne olduysa, Newton dinlenmeye başlamamıştı.
Newton ayrıca ayın Dünya’dan düz bir çizgiyle uçacağını fark etti. Ay sadece Dünya’nın etrafında dönen bir projedir.
Newton bu kuvvete “yerçekimi” adını verdi ve yerçekimi kuvvetlerinin tüm nesneler arasında bulunduğunu belirledi.
Yerçekimi fikrini kullanan Newton, Kepler’in astronomik gözlemlerini açıklayabiliyordu.
Galileo, Brahe, Kepler ve Newton’un çalışmaları bir kez ve tüm dünyada Güneş sisteminin merkezi olmadığını ispatladı. Dünya, diğer tüm gezegenlerle birlikte, güneşin etrafında dolaşmaktadır.
İki astronom, J.C. Adams ve U.J.J. LeVerrier, Neptün daha sonra keşfedilecekti. Uranüs üzerinde yerçekimi kuvveti uygulayan başka bir gezegenin olması gerektiğini fark ettiler, çünkü Uranüs yörüngesinde garip sıkıntılar yaşadı. (Pertürbasyonlar yörüngedeki sapmalardır.)
Albert Einstein – Genel Görelilik Teorisi
Einstein, Gravity hakkında yepyeni bir fikir geliştirdi.
Einstein’a göre, Yerçekimi, zaman ve mekanın “çarpıtılmasından” kaynaklanmaktadır.
Einstein’ın yeni Yerçekimi teorisi, Newton’un teorisini ihlal edecek bir dizi fenomeni açıklar. Örneğin, ışık Güneş gibi büyük nesnelerin yanından geçerken kıvrılır. Ve yüzeyin üstünde bir saat yükseld
Sadece son zamanlarda insanlar (son 300 yıldaki gibi) Yerçekimi’nin neyle ilgili olduğunu anladılar.
Yunan filozofları gezegenlerin ve yıldızların tanrıların dünyasının bir parçası olduğunu ve “doğal bir hareket” izlediğini düşünüyorlardı. Yerçekimi’nin dahil olduğunu anlamadılar. Yunanlıların fikirleri 16. yüzyıla kadar takıldı.
Yine de 1500’lerden başlayarak Galileo ve Brahe gibi gökbilimciler, dünyanın ve diğer gezegenlerin güneş etrafında döndüğünü keşfetti. Kepler, bir daire yerine eliptik bir yörüngeye yerleştiğini gösterdi. Soru nedendi
Yerçekimi İle İlgili Temel Bilgiler
Yerçekimi, iki nesne arasında var olan bir çekim gücüdür. Güneş ile Dünya arasında, Dünya ile aramızda ve hatta iki mermer arasında bir yerçekimi kuvveti vardır.
Mermiler, uydular, gezegenler, galaksiler ve gökada kümeleri, Yerçekimi’nden etkilenir.
Yerçekimi, doğadaki en baskın güçtür. En zayıf güç olmasına rağmen, Gravity tüm güneş sistemlerini ve galaksileri bir arada tutar!
Evrensel çekim kanunu, her nesnenin diğer her nesneyi çektiğini söylüyor.
Yerçekimi formülü
Bu “ters kare yasası” örneğidir: çekim kuvveti, iki nesne arasındaki mesafenin ters kare olarak değişir. Sonuç olarak, Yerçekimi düşüşünün etkisi iki nesne arasında hızla artar.
G’nin en iyi cari tahmini, yaklaşık 6.67259’a eşdeğer olmasıdır.
Bir gezegenin g çekim kuvveti alanı, G’nin gezegenin ve R’nin kütlesi olduğu GM / RSquared’e eşittir. Bu, Yerçekiminin daha küçük yarıçaplı bir gezegen olduğu anlamına gelir. Mars, Dünya yüzeyinin sadece 1 / 10’u, çünkü Mars’ın yüzeyi gezegenin yüzeyine daha yakın!
Dünya ile aranızdaki çekim gücü, kilonuzdur.
Yerçekimi bir roket gibi bir cisim için “kaçış hızını” belirler. Nesnenin çekim kuvveti ne kadar güçlüyse, kaçış hızı o kadar büyük olur. Aşağıdaki tablo güneş, iki gezegen ve Dünya’nın ayının kaçış hızını göstermektedir.
Yerçekimi Eğlenceli Gerçekler
G’nin ilk güvenilir ölçümü, 1798’de Henry Cavendish tarafından yapıldı! G’nin her bir kilometrekareye düşen 6.754 10-11 newton metrekareye eşit olduğunu hesapladı (bugünün 6.67259 hesaplamasına göre).
Bazı teoriler, G’nin zaman içinde değiştiğini ve G’nin mekanın farklı bölgelerinde biraz değiştiğini göstermektedir!
Bir nesneyle Dünya arasındaki mesafe ne kadar büyük olursa olsun, Dünya’nın çekim kuvveti 0’a düşmez. Her nesnenin çekim kuvveti tüm boşluktan uygulanır.
Yerçekimi nedeniyle dünya yuvarlaktır. Dünya, sağlam olmadan önce kendini kendine çekti.
İki mermer arasında çekim kuvveti var, ama farketmiyoruz çünkü mermerlerin her biri ile Dünya arasındaki kuvvet çok daha büyük.
Dünya’da 100 kilo ağırlığında olan bir kişi, ayda aynı ölçekte duran sadece 17 kilo ağırlığında olacaktı.
Albert Einstein’a göre, Yerçekimi’nin hızlanması ile diğer herhangi bir hızlanma arasında bir fark yoktur. Eğer 32,2 ft / sn’de hızlanan bir rokette olsaydınız, Dünyadaki yerçekimi gibi hissedeceksiniz.
Bilinen anti-yerçekimi cihazı yoktur (ah shucks)! Ancak, Gravity’nin etkileri serbest düşme veya yörüngeye nesneler koyarak iptal edilebilir.
Sayfa Kaynağı: http://www.kimbuldu.net/yercekimini-kim-buldu.html
Yerçekimini Newton’dan Önce Bulan Türk Alimi Kim?
Yerçekimini Newton’dan Önce Bulan Türk Alimi Kim?
Dünyanın döndüğünü Galilei’den tam 600 yıl önce bir Türk alimin keşfettiğini biliyor muydunuz? Peki ya aynı âlimin Newton’dan çok daha önce yer çekimi kanunu ile ilgili incelemeler yaptığını? Batılı alimlerin, çalışmalarını ısrarla incelediği bu Türk alimi gelin birlikte inceleyelim.
Ebû Reyhan Muhammed Bin Ahmet El- Bîrûnî (973 – 1051)
Astronomi, matematik, fizik, tıp, coğrafya, tarih, jeodezi, jeoloji ve eczacılık gibi çeşitli ilim dalları ile ilgilenmiş ve bu konuda önemli çalışmaları bulunan Biruni 973 yılında günümüzde İran, Türkmenistan, Özbekistan ve Tacikistan sınırları içinde kalan ve Ceyhun Nehri boyunca uzanan bölgede bulunan Harezm’de dünyaya gelmiştir.
Sayfa Kaynağı: https://marpatas.com/yercekimini-newtondan-once-bulan-turk-alimi-kim/
Yerçekimi yasasını kim keşfetmiştir?
Yerçekimi yasasını kim keşfetmiştir?
hukukidestek.net
Sayfa Kaynağı: https://hukukidestek.net/yercekimi-yasasn-kim-kefetmitir/
Yer Çekimi Nasıl Bulundu-Yer Çekimi Nedir
Yer Çekimi Nasıl Bulundu-Yer Çekimi Nedir
Yer çekimi nasıl bulundu, yer çekimi ne zaman bulundu, yer çekimini kim buldu, yer çekiminin faydaları, yer çekimi kanunu,albert einstein yer çekimi nedir, yer çekimi nasıl yazılır vb.. faydalı bilgiler için alışkanlık
Yer çekimi, bir diğer adıyla kütle çekim kuvveti cisimlerin yeryüzünde kalmasını sağlayan, aynı zamanda evrendeki gezegenlerin güneşin etrafında kalabilmesini sağlayan çekim kuvvetidir. İnsanların ve diğer tüm canlıların dünya üzerinde uçup gitmeden durabilmesini sağlar. Fakat yer çekimi olmasaydı düğer gezegenler gibi dünyada güneşin etrafında duramayacaktı ve belki de yaşam hiç olmayacaktı. Yer çekimi nedir sorusuna cevap bulduktan sonra kim tarafından bulunduğuna geçelim.
Yer çekimi yıllardır sürüp gelen yerçekimi kütlesinin keşfi hikâyesi ile bilinir. Bu hikâyeye göre Isaac Newton bir elma ağacının altında oturuyor iken başına bir elma düşer ve bundan ilham alan Newton yerçekimi kuvvetini bulur. Peki, olay gerçekten bu kadar basit midir? Yer çekimi nasıl bulundu gelin detaylı araştıralım. Bu fikrin temelleri çok daha önce Aristo tarafından ortaya atılmıştır. Aristo o yıllarda yukarıdan yere atılan bir cismin kütlesine göre ağır cisimlerin daha hızlı ve hafif cisimlerin daha yavaş düştüğünü fark etmiştir. Galileo da Aristo dan sonra bu konu hakkında araştırmalar yapmış ve cisimlerin yere düşüş hızının ağırlıklarına göre değil, yere düştükleri mesafeye göre değişiklik gösterdiğini kanıtlamıştır.
Sayfa Kaynağı: https://aliskanlik.com/yer-cekimi-nasil-bulundu.html