Viski uzun yıllardır dünyanın birçok yerinde tüketilen ve sofraları süsleyen bir içecektir. Tarihler boyu günümüze kadar uzanan viski tarihini anlatabilmek çok kolay olmasa da üretim aşamaları çok özen ve dikkat gerektiriyor.
Viski Ana Maddeleri
Viski üretimi 3 ana maddeden oluşuyor. Tahıl, su ve mayadır. Bu 3 malzemenin kaliteli ve doğru kullanımı sonucunda ve tabi ki üretim aşamalarının doğru bir şekilde yapılması sonucunda kaliteli bir viski elde ediliyor. Birçok viski çeşidinde farklı tahıl türleri kullanılıyor. Örneğin İskoç viskilerinde arpa kullanılırken, Amerika’da üretilen viskilerde mısır ya da çavdar çoğunlukla kullanılıyor. Tabi ki bunların haricinde farklı malzemeler de kullanılıyor ancak ana malzemeleri bu şekilde özetleyebiliriz.
Tavsiye içerik => Adaçayı Nedir?
Nasıl Yapılır?
Viski üretimleri dağıtım evleri olarak adlandırılan yerlerde yapılıyor. Bu yerler temiz su kaynaklarına yakın yerlerde oluşturuluyor. Genellikle fabrikasyon tarzı üretimler olduğu için yüksek bütçeler gerektiriyor. Viskilerde kullanılan tahıllarda genellikle bu dağıtım evlerinde yakın yerlerde hasat ediliyor. Maya ise uzun yıllar bekletilerek oluşturulabiliyor. Ne kadar kaliteli maya kullanılırsa o kadar kaliteli bir viski elde edilmiş olunuyor. Viskinin yapılış aşamaları aslında matlama aşaması olarak başlıyor.
Hasat edilen tahıllar ilk olarak 3 gün boyunca su dolu bir tankta bekletiliyor. Nem oranı burada ön plana çıkıyor. Nemli bir ortam oluşması sağlanıyor. Islanan ve şişen arpa taneleri çimlendirilmek için uygun bir yere seriliyor ve bu şekilde bekletiliyor. Tahıllar bir süre sonra filizleniyor ve bu aşamadan sonra havalandırma işlemi uygulanıyor. Bu havalandırma işlemi yaklaşık 6-7 gün boyunca sürüyor. Son aşamada arpalar kurutularak fırınlara gönderiliyor. Turbo fırınlarda arpalar ne kadar özverili kurutulursa viskiden de o kadar kaliteli aroma alırsınız.
Sonraki Aşamalar
Viski üretimi aşamaları oldukça detaylıdır. Fermantasyon, damıtım ve olgunlaşma gibi aşamaları bulunuyor ve her birinin dikkatli bir şekilde yapılması sonucunda kaliteli bir viski elde etmiş oluyorsunuz. Viskinin en son aşamada olgunlaşması için ortam hava koşulları, saklama koşulları oldukça önemlidir. İklimsel özellikler, suyun aroması, tahılın kalitesi viski üretim aşamalarında en etkili malzemelerden bazılarıdır.