Mektup Türleri, Özellikleri, Örnekleri
Mektup Türleri, Özellikleri, Örnekleri
Mektup, kişi ve kurumların birbiriyle çeşitli amaçlarla haberleşmek için yazdıkları yazılardır.
Bir haber vermek, haber almak, bir şey sormak, istemek, bir duyguyu ya da düşünceyi paylaşmak, bir konuyu tartışmak gibi amaçlarla yazılır.
Mektup türünün ortaya çıkmasındaki temel düşünce ‘paylaşma isteği” dir.
Sayfa Kaynağı: https://www.turkedebiyati.org/mektup-turleri-ozellikleri-ornekleri/
Türk Edebiyatında Mektup Türü
Türk Edebiyatında Mektup Türü
Edebî anlamda olmasa bile ilk Türkçe mektup örnekleri bin yıl öncesine, Doğu Türkistan‘daki Uygurlara aittir. Mektubun, Türkçe karşılığı “betik/bitik“tir. İslamiyet’in kabulünden sonra “mektup” sözcüğü yaygınlık kazanmıştır.
Divan edebiyatında ise, mektup inşa (düzyazı) içinde değerlendirilmiştir. İnşa seçili düzyazı demektir; ancak edebiyatımızdaki ilk yazıya geçmiş mektup örnekleri olarak “münşeat” kitaplarındaki bu inşalar kabul edilmektedir. Tanzimat dönemine kadar, mektup inşa başlığı altında yer alır. Halk edebiyatında da türkülere , mânilere ve âşıkların manzum/mensur mektuplarına, asker mektuplanna –ki anonim kültür içinde değerlendirilebilir– yansıyan bir mektup kolu daha vardır.
Bir of çeksem karşıki dağlar yıkılır. Bugün posta günü canım sıkılır. Ellerin mektubu gelmiş okunur. Benim yüreğime hançer sokulur…
Sayfa Kaynağı: https://www.cokbilgi.com/yazi/turk-edebiyatinda-mektup-turu/
Türk Edebiyatında Mektup Türü
Türk Edebiyatında Mektup Türü
Türk edebiyatında mektup, oldukça eski dönemlerden beri kullanılagelen ve kendine ait çeşitli özellikleri bulunan bir edebi tür olarak bilinmektedir. Fuzuli’nin “Şikayetnamesi”nin ilk mektup olarak kabul edildiği Türk Edebiyatı, bu türe oldukça önem vermiş ve pek çok yazar, mektup türünde çeşitli eserler vermiştir.
Farklı türlere sahip olan mektup, aslında insanlar ya da kurumlar arasındaki iletişimi yazı temelinde sağlayan en önemli iletişim araçlarından bir tanesidir. Edebiyat tarihinde çok önemli bir yere sahip olan mektup hakkında bilinmesi gereken pek çok detay bulunmaktadır. Türk edebiyatında mektup örnekleri çok fazla bulunmakta olup bu edebi türün genel özelliklerini bilmek, mektup türünde oluşturulan eserlerin daha iyi anlaşılabilmesini olanaklı hale getirmektedir.
Mektubun diğer edebi türlerden ayrılmasını olanaklı hale getiren pek çok özellik bulunmakta olup bu özellikler genel hatlarıyla aşağıdaki gibi sıralanabilmektedir:
Sayfa Kaynağı: https://www.mektup.gen.tr/turk-edebiyatinda-mektup-turu/
Türk edebiyatindaki ilk edebi mektup örneği ?
Türk edebiyatindaki ilk edebi mektup örneği ?
Cevap:
Türk edebiyatında ilk şiir örneği, Fuzuli’nin yazmış olduğu Şikayetname olarak kabul edilmektedir.
Açıklama:
Sayfa Kaynağı: https://eodev.com/gorev/8135574
Türk edebiyatindaki ilk edebi mektup örneği ?
Türk edebiyatindaki ilk edebi mektup örneği ?
Cevap:
Türk edebiyatında ilk şiir örneği, Fuzuli’nin yazmış olduğu Şikayetname olarak kabul edilmektedir.
Açıklama:
Sayfa Kaynağı: https://eodev.com/gorev/8135574
Mektubun edebiyat dünyasındaki yolculuğu
Mektubun edebiyat dünyasındaki yolculuğu
DİĞER
Edebiyat dünyasında öykülerle, romanla sık sık yolu kesişen, deneme, gezi yazısı, eleştiri gibi türlerle etkileşim halinde yolculuğuna devam eden mektup, insanın hayallerini, itiraf ve itirazlarını özgürce yansıtan özel bir tür ve özel bir tekniktir
01 Eylül 2016 16:40
Sayfa Kaynağı: https://t24.com.tr/k24/yazi/mektubun-edebiyat-dunyasindaki-yolculugu,837
EDEBİYAT FATİHİ
EDEBİYAT FATİHİ
YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ…1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir. 2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.
Neden PDF yok?😢
Sayfa Kaynağı: https://www.edebiyatfatihi.net/2015/10/turk-ve-dunya-edebiyatnda-mektup.html
Mektup Özellikleri ve Türleri
Mektup Özellikleri ve Türleri
En eski iletişim araçlarından biri olan mektuplar yazıldığı kişiye, resmiyete göre 5’e ayrılır. Mektuplar belirli kurallar dahilinde yazılmalıdır. Mektup, edebiyatta genellikle diğer edebi türlerin içerisinde yer almaktadır.
Güncel müfredata uyumlu ve ücretsiz lise ders notları, YKS hazırlık notları ve TYT-AYT soru dağılımlarına Bikifi ile ulaş!
Sayfa Kaynağı: https://bikifi.com/biki/mektup-ozellikleri-ve-turleri/
Türk Edebiyatında Mektup Nedir
Türk Edebiyatında Mektup Nedir
Türk edebiyatında mektup türünün geçmişi çok eskilere dayanmaktadır. “Münşeat”larda özel ve resmî mektuplara çokça yer verilmiştir. Yalnız bunların dili çok süslü ve ağırdır. Münşeatlar yazarının adıyla anılmaktadır: “Münşeat-ı Feridun Bey”, “Münşeat-ı Kâni” gibi. Tanzimat’tan sonra ise gazetelerde yayımlanan birçok açık mektup göze çarpar. “Münşeat” adı verilen örnek mektup metinleri, bu dönemde kalıplaşmış bir biçimi olan mektup türünün yaşamasını sağlamıştır.
Tanzimat’tan sonra ilk ilgi çekici mektup örnekleri Akif Paşa’ya aittir ve bu mektuplar 1885’te yayımlanmıştır. Sonraki dönemlerde de ünlü kişilerin mektupları kitap halinde basılmıştır. Namık Kemal’in “Hususî Mektuplar”, Abdülhak Hamid Tarhan’ın “Mektuplar”, Muallim Naci’nin “Muhaberât ve Muhâverât” adlı eserleri bunlara örnek gösterilebilir.
Sonraki dönemlerde bazı sanatçılar ise mektuplardan oluşan romanlar hikâyeler, anılar, gezi yazıları kaleme almıştır. Halide Edip’in “Handan”; Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın “Mutallaka”, “Sevda Peşinde”; Reşat Nuri Güntekin’in “Bir Kadın Düşmanı” adlı romanları bunlar arasında sayılabilir. Ömer Seyfettin bazı hikâyelerini, Yakup Kadri Karaosmanoğlu “Bir Serencam”ı mektup tarzında kaleme almıştır.
Mektup tarzında yazılan gezi yazıları da vardır. Cenap Şehabettin’in “Hac Yolunda”, “Avrupa Mektupları”; Ahmet Rasim’in “ Romanya Mektupları” Falih Rıfkı’nın Londra Konferansı Mektupları anılan yerlere yapılan seyahat sonucunda yazılmışlardır.
Sayfa Kaynağı: https://turk-edebiyatinda-mektup.nedir.org/