Şömine salon dekorasyonu olarak bulunduğu ortamı güzelleştiren ısıtan şömineler uzun yıllardır yaşam alanlarımızda bulunmaktadır. Evinize şömine yaptıracağınız gibi kendinizde şöminenizi yapabilirsiniz.
Şömine Yapmaya Başlamadan Önce Bilmeniz Gerekenler
- Evinizin bulunduğu cephe, bulunduğunuz şehrin iklim koşulları, evinizin yalıtım durumu, bulunduğunuz binanın genel durumu ve baca tahliye durumu hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmektedir.
- Şömineyi yerleştireceğiniz yerin; bacaya yakınlığı, konumu, duvar planına uygunluğu ve alan kolon bulunup bulunmadığına dair bilgi sahibi olmanız gerekmektedir.
- Düşündüğünüz şömine projesinin yukarıdaki belirtilen unsurlarda doğrudan veya dolaylı yollardan bağlantıları olabilir. Bulunduğunuz odaya duman dolmaması için şöminenizin baca çıkışını iyi kontrol etmeniz gerekmektedir. Bu durum sağlığınız açısından oldukça önemli olduğu için konu hakkında bilgi sahibi değilseniz bir uzmandan yardım almanızda fayda vardır.
- Bacanın şöminenin yakınında kurulması önemli bir detaydır ne kadar yakın olursa o kadar olumlu sonuçlar alınır.
- Şöminenizi koyacağınız yeri seçerken pencere ve kapı karşısı olmadığına dikkat etmelisiniz, çünkü hava akımı şöminenin yanmasını olumsuz yönde etkiler
- Şöminenizin baca çıkışını binanızda bulunan diğer apartmanları etkilemeyecek bir şekilde dizayn etmeniz oldukça önemlidir. Örneğin pencerelerin bulunduğu bir bina cephesinde baca çıkışı yapılmamalıdır. Bu durum diğer apartman sakinlerinin evine duman gitmesine sebep olabilir.
- Son olarak ta eğer bir apartmanda yaşıyorsanız bulunduğunuz apartmanın yöneticisine şömine yapacağınıza dair bilgi verip gerekli prosedürleri yerine getirmeniz gerekmektedir.
Şömine Yapımı İçin Gerekli Malzemeler
Şömine yapımında kullanacağınız malzemeleri alırken dikkat etmeniz gereken en önemli unsur aldığınız malzemenin ısıya karşı dayanıklı olmasıdır. Bu tür malzemelerin dayanıklılığı ve kullanımı diğer inşaat malzemelerine göre daha yüksektir.
Gerekli Malzemeler: Yeteri kadar tuğla, kum, çimento, moloz ya da ezilmiş taşlar, takviye çubukları, duman kanadı, ısıya dayanıklı boru ve kiriş için dört adet kalın ahşap çıta.
Eve Şömine Nasıl Yapılır? Vakıf-İşçilik Aşaması
- Öncelikle kirişlerin yerleşimini düşünerek taslağını kafanızda oluşturun, daha sonra şöminenin zemin planını çizin ve plana uyun.
- Planladığınız gibi şöminenin temel çukurunu 60-70 cm civarında oluşturun.
- Çukurun zeminine moloz parçalarından bir zemin oluşturun. Molozları olabildiğince düzgün yerleştirmeye özen gösterin ve gerekirse mala veya spatula yardımıyla küçülterek yerleştirin.
- Şöminenin tam ortasına simetrik olarak bir kalıp yerleştirin. Kalıbınızın iç ve dış yüzeylerini su yalıtım malzemeleriyle destekleyin. Kalıp ile moloz arasını boşluk kalmayacak şekilde sağlamca doldurunuz.
- Yeteri kadar çimentoyu kum karıştırarak oluşturun.
- Kalıbınızın hemen üzerine dört tane kiriş yerleştiriniz. Kirişlerin ara bölümlerini, kalıbınızın etrafını ve içini tamamen çimento boşluk kalmayıncaya kadar doldurunuz. Temelinizin çimento ile dolduğuna emin olduktan sonra bu şekilde bir hafta bekleyerek çimentonun iyice kurumasını ve temelin tam olarak oturmasını sağlamış olursunuz.
Duvar Örme Ve Baca Yapımı
- İlk tuğla sırasının alt tarafı da dahil olmak üzere harç sürerek duvarınızı örmeye başlayınız.
- Döşediğiniz her tuğlayı suya indirerek havasını alınız. Ardından döşemeye devam ediniz. Harcın düzgün görünmesi için spatula yardımı ile düzeltiniz ve aradan taşan harçları alınız
- İstediğiniz duvar şeklini verdikten sonra bacanızı örmeye başlayın. Şöminenin bacası bulunduğunuz apartmanın çatı katı seviyesine kadar örülmelidir. Apartmanınızdaki baca çıkış noktasını kontrol ederek örme işlemini tamamlayınız.
- Son olarak ta eğer isterseniz dekoratif görünmesi için, sıva, taş, karo veya dekoratif renkli tuğla yardımıyla şöminenizi dizayn edebilirsiniz. Böylece şömineniz artık kullanıma hazır olacaktır.