Ekonomi piyasasını yakından takip edenler likidite nedir? Konusunda ayrıntılı bilgiye sahip olması gerekir. Ekonomi para ile doğrudan ilgilidir. Yatırımlar farlı şekillerde gerçekleşebilir. Aynı zamanda farklı yatırım enstrümanlarının para ile bir karşılığı vardır.
Ekonomide likidite kavramı diğer yatırım enstrümanlarının para dönüştürülmesini ifade eder. Varlıkların, menkul kıymetlerin paraya dönüştürülebilme yeteneği likidite olarak ekonomi piyasalarında sıklıkla kullanılır. Varlıklarda likidite den söz edilebilmesi için, nakde dönüştürülebilme yeteneğine sahip olması gerekir.
Likidite Türleri Nelerdir?
Ekonomi piyasalarında likidite ile ilgili farklı alanlarda farklı tanımlamalar bulunur. Bu durum finansal piyasalar ve muhasebe gibi alanlarda farklılık gösterir.
Likidite türleri;
- Varlık likiditesi,
- Piyasa likiditesi,
- Piyasa likiditesi,
- Muhasebe likiditesi,
Gibi çeşitliliğe sahiptir. Varlık likiditesi menkul ve gayrimenkul varlığın arz ve talep dengesi içerisinde, paraya dönüştürülebilmesini ifade eder. Bu değişimin talebin yüksek olması durumuna göre hızla gerçekleştirilebilir olması, yüksek likiditeye sahip olduğu şeklinde ifade eder. Bu anlamda arz ve talep likidite düzeyini belirler.
Piyasa likiditesi kavramından söz edebilmek için, piyasada nakit tasarrufların varlığından söz etmek gerekir. Eğer piyasada yüksek oranda nakit tasarruflar var ise, bu durum piyasa likiditesi yüksek olarak ifade edilir.
Nakit paranın serbest dolaşımda olmaması veya piyasada nakit sıkıntısının çekilmiş olması durumu, piyasa likiditesi düşük olarak veya illikit olarak ifade edilir. Muhasebe likiditesi bireylerin veya şirketlerin borç ve yükümlülüklerini yerine getirebilecek derece nakit paranın ifadesinde kullanılır.
Likidite Neden Önemli?
Finansal piyasalar ve yatırımcılar ekonomik değerlendirmeler yaparken, bazı ekonomik verilere ihtiyaç duyarlar. Bunlardan biri de likidite verileridir. Finans yöntemlerini kullanarak mali bilançolar oluşturulabilir, yatırımlara sağlıklı yön verilebilir. Yatırımcılar genellikle likidite hacminin yüksek olan menkullere yönlenirler. Bu sayede arz ve talepler göre menkul ve gayri menkuller değer kazanır. Yatırımcı yüksek likitli yatırımlara yönlendiğinde, ihtiyaç duyduğunda piyasa değerinde satış gerçekleştirebilir ve bu sayede nakit akışına kolaylıkla gerçekleştirebilir.
Borsada Likidite Nedir?
Borsada likidite kavramı sıklıkla kullanılır. Likidite değerlendirmeleri hisse senetlerinin satışlarında önemli rol oynar. Borsa yatırımcıları yüksek likiditesi olan hisse senetlerine yönlenerek, artış eğiliminden fayda sağlamak isterler. Bu sayede nakit ihtiyacı duyduklarında değer kaybından etkilenmeden satış gerçekleştirebilirler. Tabi ki borsa işlemlerinde sadece likidite değerleri üzerinden yorum yapılmamalıdır. Diğer değişkenlerin de incelenmesi gerekir. Aksi durumda sert düşüşlerle büyük kayıplar yaşanabilir.
Hisse Senedi Likidite Göstergeleri
Borsada işlem gören hisse senetleri arasında en önemli likidite göstergesi yüksek hacimli olanlardır. Bu tür hisse senetlerinde yüksek oranda alım ve satışlar gerçekleşir. Ayrıca yüksek göstereli likiditeye sahip hisse senetleri, işle sürelerinin kısa olduğu ve daima alım satım emirlerinin uygulanabildiği hisse senetleridir.
Düşük likidite hacmi bulunan hisse senetlerinin alım ve satım işlemlerinde büyük fiyat farklılıkları görülebilir. Yüksek likidite hacmi bulunan hisse senetleri piyasada oluşan arz ve talep ilişkisinin sağlıklı yürüdüğünü belirtir. Ancak yatırımcıların bu verilerden sağlıklı şekilde kazanım sağlaması için, döviz kurlarında üzerinden de değerlendirme yapmaları gerekir.