Kalvinizm
Kalvinizm
Çıkış yapmış editörler için sayfalar daha fazla bilgi
Gezinti
Katılım
Sayfa Kaynağı: https://tr.wikipedia.org/wiki/Kalvinizm
Jean Calvin
Jean Calvin
Çıkış yapmış editörler için sayfalar daha fazla bilgi
Gezinti
Katılım
Sayfa Kaynağı: https://tr.wikipedia.org/wiki/Jean_Calvin
Kalvinizm hareketi hangi ülkede gelişmiştir?
Kalvinizm hareketi hangi ülkede gelişmiştir?
Tarih7 ay önce1 Cevap3421 Kez
2021-12-11 02:49:31
4.264.796 den fazla soru içinde arama yap.
Sayfa Kaynağı: https://www.nedir.org/soru/kalvinizm-hareketi-hangi-ulkede-gelismistir
kalvinizm hareketi hangi ülkede gerçekleşmiştir
kalvinizm hareketi hangi ülkede gerçekleşmiştir
kalvinizm hareketi hangi ülkede gerçekleşmiştir bilgi90’dan bulabilirsiniz
Kalvenizm ya da Kalvinizm, John Calvin’in 16. yüzyıl başlarında ortaya attığı görüşlere dayanarak kurulan bir Hristiyanlık mezhebidir. Bu dinsel inanç sistemi, ilk kez Cenevre’de, daha sonra Hollanda, İskoçya, Almanya ve Fransa’da kurulan yeni kiliselerde örgütlendi. Bu mezhep Fransa’da Nantes Fermanı ile kabul edildi.
Kalvincilik, toplumsal kurumları; gelenekçi din anlayışına göre değil de, Hristiyanlığın başlangıcındaki özüne göre düzenlemeyi savundu. Bu amaçla bilimsel gelişmelere koşut bir eğitim-öğretim uygulamaya çalışarak yeni bir teknoloji oluşturdu.
Sayfa Kaynağı: https://bilgi90.com/post/kalvinizm-hareketi-hangi-%C3%BClkede-ger%C3%A7ekle.p128752
KALVİNİZM NEDİR, İSLÂMÎ KALVİNİSTLERDEN BAHSETMEK MÜMKÜN MÜDÜR?
KALVİNİZM NEDİR, İSLÂMÎ KALVİNİSTLERDEN BAHSETMEK MÜMKÜN MÜDÜR?
Mart 2006 – Yıl 95 – Sayı 223
Nadim Macit
Sayfa Kaynağı: https://www.turkyurdu.com.tr/yazar-yazi.php?id=3950
kalvinizm
kalvinizm
ekşi sözlük kullanıcılarıyla mesajlaşmak ve yazdıkları entry’leri takip etmek için giriş yapmalısın.
Sayfa Kaynağı: https://eksisozluk.com/kalvinizm–740747?p=2
PROTESTANLIK
PROTESTANLIK
XVI. yüzyılda Martin Luther öncülüğündeki reform hareketiyle başlayıp Ulrich Zwingli ve John Calvin gibi hıristiyan ilâhiyatçılarca geliştirilen Hıristiyanlığın teolojik ve ahlâkî bir yorumunu ve buna paralel olarak ortaya çıkan kiliseler ve cemaatler topluluğunu ifade eder. Protestan tabiri ilk defa, Lutherci görüşleri benimseyen bir grup Alman prensin ilân ettiği deklarasyona (Diet of Spiers, 1529) atıfla reform yanlılarını nitelendirmek için Roma Katolik kilisesi tarafından kullanılmıştır (bk. LUTHER, Martin; REFORM).
Protestanlığın oluşum sürecinde XVI. yüzyılda Reform hareketiyle birlikte Almanya’da ve daha sonra İskandinav ülkelerinde Luteran cemaatleri; İsviçre, Fransa, Hollanda ve İskoçya’da reforme edilmiş (Calvinist, sonraki ismiyle Presbiteryen) Protestan cemaatleri, İngiltere’de ise Anglikan Hıristiyanlık ortaya çıkmıştır. XVII. yüzyılda Almanya’da ve İngiltere’de Protestan Ortodoksisi’ne karşı ferdî dindarlığı ve hıristiyan hayat tarzını öne çıkaran Luteran kökenli pietist ve püriten oluşumlar teşekkül etmiştir. Bu süreç içerisinde sadece yetişkin vaftizine onay veren Baptist kilisesinin (1609) yanı sıra teslîs ve kurtuluş gibi konularda klasik reformist (bilhassa Calvinist) öğretilerin ötesine geçen çeşitli teolojik akımlar (Unitarian Socinianizm, Arminianizm vb.) doğmuş, Fransa’dan göç eden Protestanlar’ın geliştirdiği felsefî ağırlıklı, tolerans ve vicdan hürriyeti gibi hususlara vurgu yapan yorumlar ortaya çıkmıştır. Söz konusu teolojik/felsefî akımlar XVIII. yüzyılda bir yandan rasyonalist Aydınlanma hareketi ve deist felsefe, öte yandan antirasyonalist Protestan hareketleri (neo-pietizm) şeklinde varlığını sürdürmüş, bu ikinci şekli de İngiltere’de Metodist kilisesinin oluşumunu hazırlamıştır. XIX. yüzyılda Protestanlığın gerek Avrupa gerekse Kuzey Amerika’daki gelişimi çok daha karmaşık bir yapı sergilemiştir.
Protestan cemaatler kendi inanç ve hayat düzenlerini oluşturabilmek adına gerektiğinde farklı bölgelere göç etmişler, genellikle tolerans yanlısı ve farklı dinlere açık devlet sistemlerini savunmuşlardır. Bununla birlikte başkalarından bekledikleri hoş görüyü kendileri her zaman başka gruplara göstermemişlerdir. Ayrıca Protestan oluşumlar, diğer hıristiyan grupları gibi, gelişen endüstrileşme kültürü karşısında bireylere mânevî destek sağlama yolunda çaba sarfetmişlerdir. Bazı Protestan oluşumlar, içinde yaşadıkları topluma ve kültüre katılma yolunu seçerken Protestan Ortodoksluğu, pietist, püriten oluşumlar vb. akımlar toplumdan ve baskın kültürden uzak durma, hatta onları reddetme tavrı ortaya koymuştur.
Sayfa Kaynağı: https://islamansiklopedisi.org.tr/protestanlik