Hisse senedi bastırmak sanıldığının aksine kolaylıkla herkesin yapabileceği veya hemen yapılabilecek bir işlem değildir. Türk Ticaret Kanunu’na göre anonim şirketlerde payların hamiline yazılı olmasıyla pay bedelinden sermayenin tamamının ödenmesi gerekir. Bu süreden sonraki 3 ay için hisse pay senetleri bastırılır. Ve pay sahiplerine dağıtılması gerekir. Bu zorunlu bir işlemdir. Hisse senedi nama ve hamiline yazılabilir. Nama yazılan hisse senedi gerçek veya tüzel kişi adına düzenlenir. Hamiline yazılı hisse senetleri ise üzerinde kişi adının yer almadığı senetlerdir. Hisse senedi basımı da bunlar dahilinde değişir.
Hisse Senedi Basımı İçin Gereken Belgeler
Hisse senedi çeşitlerinde gerekli olan belirliyse izlenmesi gereken yollar vardır.
- Kuruluş tescili Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi’nde yayınlanmalıdır. Eğer limit şirket iken anonim şirkete geçildiyse bu nevi değişikliğin de gazetesi gerekir.
- Hisse senedinin bastırılması için alınan yönetim kurulu kararına ilişkin belge.
- Senedin kaç adet ve küpür olacağına ilişkin belge.
- Senedin basımında yer alacak güvenlik önlemlerinin bilgilendirilmesini bildiren belge.
- Eğer şirket sermaye artırımı gerçekleştirdiyse en son ki sermaye artırımı gazetesi de gerekecektir.
Hisse Senedi Nasıl Bastırılır?
Hisse senetleri, yanlış bilinenin aksine sadece bir kağıt değildir. Kıymetli evrak statüsünde olup bu evrakları korumak adına çeşitli önlemler alınmaktadır. Alınan güvenlik tedbirleri, sahte evrak düzenleme noktasında da caydırıcı olup taklit senetlere karşı bir önlemdir. Kıymetli evrak türü olan bu senetler yazıcıdan çıktı alınamaz. Hisse senedi bastırma işlemi de bu yönüyle alanında uzman matbaa dışında basılamaz. Gerekli belgelerin tamamlanması halinde basım öncesi bir taslak hazırlanır ve onaya sunulur. Onay alındıktan sonra hisse senedi basım işlemine başlanır ve ortalama 2-3 gün içerisinde basım işlemi tamamlanır.
Hisse Senedi Nasıl Alınır?
Türk Ticaret Kanunu’na göre hisse senetleri; hamiline yazılı senetler ve nama yazılı senetler olarak ikiye ayrılmaktadır. Nama yazılı olan hisse senetlerinin üzerinde sahibinin ismi bulunduğundan bu senetlerin borsada işlem görebilmesi için hamiline çevrilmesi gerekmektedir. Türkiye borsasındaki tüm senetlerin hamiline yazılı senetler olduğunu söylemek yanlış olmaz. Bununla birlikte alternatif yatırım düşünenler için hisse senedi almak, karlı bir seçenek olarak karşımıza çıkar. Daha detaylı bilgi için “hisse senedi nasıl alınır ” makalemize göz atabilirsiniz.
Elbette bu işlemler için iyi bir kurum seçilmesi önemlidir. Hisse senedi alıp satabilmek içinse bir bankadan hesap açmanız ya da belli başlı kurumlarda yatırım hesabı açmadan hisse senedi alıp satabilmeniz mümkün.
“Hamiline hisse senedi mkk bildirimi” hakkında bilgi almak isterseniz bu makalemizi de okuyabilirsiniz .