Damga vergisi nedir, oranları nasıl hesaplanır?
Damga vergisi nedir, oranları nasıl hesaplanır?
Ücretsiz Destek
Her Yerden Erişim
Cepten e-Fatura
Ücretsiz API
Paraşüt Pazaryeri
Çokça duyulur, azca ödenir; damga vergisi nedir? Devlet tarafından alınan bir vergi çeşidi olan damga vergisi, kurum ve kişiler arasında gerçekleşen işlemler sonucunda geçerliliğin belgendiği kağıt üzerinden alınan vergidir. Peki nasıl hesaplanır, kim tarafından ne zaman ödenir? Tüm bu soruları yazımızda cevapladık.
Sayfa Kaynağı: https://www.parasut.com/blog/damga-vergisi
Damga Vergisi Hesaplama
Damga Vergisi Hesaplama
Aşağıdaki hesaplama aracıyla farklı kağıt türleri için ödenmesi gereken vergi tutarını, güncel oranlarla kolayca hesaplayabilirsiniz. Bunun için kağıt türünü seçtikten sonra ilgili tutarı da girerek hesapla butonuna basınız.
Bazı yazılı kağıtlar vergiye tabidir. İlgili kanundaki kağıtlar terimi, yazılıp imzalamak veya imza yerine geçen bir işaret konmak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilebilecek olan belgeler ile elektronik imza kullanılmak suretiyle
manyetik ortamda ve elektronik veri şeklinde oluşturulan belgeleri ifade etmektedir.
Oranlar ve maktu tutarlar her sene başında devlet tarafından belirlenmektedir. Nispi vergiye tabi olan kağıtların ihtiva ettiği para tutarı ile ilgili oranla çarpılarak ödenecek tutar hesaplanır. Maktu vergiye tabi kağıtlarda ise kağıt içeriğinden bağımsız olarak sabit tutarlarda tahsilat yapılmaktadır.
Sayfa Kaynağı: https://damga-vergisi.hesaplama.net/
Ücretin Damga Vergisi Nasıl Hesaplanır?
Ücretin Damga Vergisi Nasıl Hesaplanır?
Datassist Admin
26 Ağustos 2019
Sizin Sorduklarınız
1 yorum
65,342 Görüntülenme
2 hafta önce
4 hafta önce
Sayfa Kaynağı: https://iskanunu.com/sizin-sorduklariniz/ucretin-damga-vergisi-nasil-hesaplanir/
Damga Vergisi Nedir, Oranları Nasıl Hesaplanır?
Damga Vergisi Nedir, Oranları Nasıl Hesaplanır?
Damga Vergisi, her türlü sözleşmeden doğan ve devlet tarafından alınan bir vergi çeşididir. Açılımına bakmak gerekirse; kişiler ve kurumlar arasındaki anlaşma ve işlemlerin geçerliliğini belgeleyen kağıtlardan alınan vergi olduğunu söyleyebiliriz.
Damga vergisi resmî belge statüsünde olan ve ibraz edilebilir her belgeden alınan bir vergi türüdür. Resmî belge kurum ve kuruluşların kendi aralarında veya tüzel ya da gerçek kişilerle iletişim sağlamak amacıyla oluşturdukları belgelere verilen isimdir. İbraz edilebilir belge ise çeşitli bilgiler içeren, herhangi bir hususu kanıtlar nitelikte olan belge anlamına gelir. Belirli tarihlerde beyan edilmesi ve ödenmesi gereken damga vergisi birçok farklı yöntemle ödenebilir. Belgelere göre alınan damga vergisi de değişiklik gösterir.
Bir sözleşmeyi, resmî belgeyi, ibraz edilebilir belgeyi imzalayan herkes damga vergisi mükellefi olarak sayılır. Damga vergisine kimlerin mükellef olabileceği konusunda bazı istisnalar bulunur. Örneğin bir resmi kurum ve gerçek kişi arasında geçen resmi bir belge damga vergisine tabi tutulur. Normal şartlarda bu damga vergisinin hem resmi kurum hem de gerçek kişi tarafından ödenmesi gerekir. Fakat Damga Vergisi Kanunu’na göre resmî kurumlar damga vergisi ödemez. Bu durumda gerçek kişinin damga vergisini tek başına ödemesi gerekir.
Sayfa Kaynağı: https://isbasi.com/blog/damga-vergisi-nedir
Şirket Sahibi
Şirket Sahibi
Sözleşme damga vergisi hesaplama için tek bir değere ihtiyaç duyarız. Bu değer sözleşme tutarıdır. Sözleşmenizin aylık tutarı 1.000 TL ve 12 aylık bir sözleşme ise sözleşme tutarınızı 12.000 TL olarak girmeniz gerekmektedir.
Sözleşme damga vergisi, kişiler ile kişiler, kişiler ile şirketler veya şirketler ile şirketler arasında hukuki ve resmi işlemleri belgeleyen sözleşmelerden alınan vergidir.
Sözleşme tutarınızı binde 9,48 ile çarparak hesaplayabilirsiniz. Sözleşmenizde damga vergisi yarıya yarıya ödeneceği belirtilmişse bu tutarın yarısını ödemeniz gerekir.
Sayfa Kaynağı: https://sirketsahibi.com/sozlesme-damga-vergisi-hesaplama/
Damga Vergisi Hesaplama
Damga Vergisi Hesaplama
Daha fazlası
No Match Found
Dil Seçiniz
Sayfa Kaynağı: https://www.pwc.com.tr/damga-vergisi-hesaplama
Damga Vergisi Hesaplama Nasıl Yapılır? En Basit Yöntem İle Damga Vergisi Nasıl Hesaplanır?
Damga Vergisi Hesaplama Nasıl Yapılır? En Basit Yöntem İle Damga Vergisi Nasıl Hesaplanır?
Damga vergisi, kişilerin ve kurumların yaptığı anlaşma ve sözleşmelerde geçerlilik sağlayan belge ve kağıtlardan alınan vergiye verilen isimdir. Damga vergisi günlük hayatta sıklıkla karşılaşılan vergi türlerinden biridir. Damga Vergisi Nasıl Hesaplanır? Damga vergisi, devlet tarafından kanunda belirtilen oranlara göre hesaplanır. Genellikle bindelik olarak belirtilir ve her sene düzenli olarak yeniden hesaplanır. Damga vergisinin oranı, Damga Vergisi Genel Tebliği üzerinden halka duyurulur. Damga vergisi, sözleşmede geçen tutarın belirlenen oran ile çarpılmasıyla hesaplanarak bulunur. Sözleşmenin sayısına göre tutarlar değişiklik gösterebilir. Damga vergisi hesaplanırken kazanılan veya anlaşılan tüm para esas alınmalıdır. Brüt kazanç üzerinden çarpım işlemi yapılmalıdır. Damga vergisi= Kazanılan toplam kazanç x Damga vergisi oranı şeklinde yapılan hesaplar kişileri doğru sonuca götürecektir. Damga vergisini hesaplamakta zorlanan kişiler için otomatik hesaplama yapan internet siteleri de bulunmaktadır. Hesap yapmakta zorlanan, kendisini kontrol etmek isteyen veya tahmini ve seri işlemler yapmak isteyen kişiler internet sitelerinden de fayda sağlayabilir. Damga Vergisine Tabii Olan Sözleşmeler Nelerdir? Damga vergisine tabii olan sözleşmeler, yani kağıtlar, dörde ayrılmaktadır. Bu dört kağıt üzerinden işlem yapan kişilerin Damga vergilerini ödemeleri gerekmektedir. Damga vergileri, sözleşmeden en fazla on beş gün sonra gerekli vergi dairesine ödenmelidir.
● Akitlerle ilgili kağıtlar: Kira sözleşmesi, rehin seneti, taksitli satış sözleşmesi, taahhütnameler…● Kararlar ve mazbatalar: Danıştay tarafından gönderilen ilam, mazbata, hakem kararları…● Ticari işlemlerde kullanılan kağıtlar: İpotek konulan borç senetleri, rehin senetleri, ordinolar…● Makbuzlar ve diğer kağıtlar: Belirli hizmetler karşılığı alınan ücretler için kesilen makbuzlar, sigorta işlemleri, KDV beyannameleri Damga vergisi için örnektir.Damga Vergisinin İstisnaları Nelerdir?
● Kapıcı ödemeleri,● Stajyer ödemeleri,● Ev hizmetleri ödemeleri,● ARGE Merkezleri, Serbest Bölgeler ve Teknokent’te yapılan araştırma veya geliştirme çalışmalarının ödemeleri,● Türkiye içinde ticari faaliyeti olmayan yabancı şirketlerin çalışanlarına ait ödemelerden Damga vergisi alınmamaktadır.
Sayfa Kaynağı: https://www.milliyet.com.tr/ekonomi/damga-vergisi-hesaplama-nasil-yapilir-en-basit-yontem-ile-damga-vergisi-nasil-hesaplanir-6320801
Bordronuzu Anlamanız için
Dikkate Almanız Gereken Detaylar
Bordronuzu Anlamanız için
Dikkate Almanız Gereken Detaylar
Mevzuat Kategorileri
Hukuksal Düzenlemeler
Türkiye’de Kişisel Verilerin Korunması Kanunu, Sosyal Güvenlik Hukuku, Vergi Hukuku, İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatı, Borçlar Hukuku, İş Hukuku, Ticaret Hukuku, Türk Parası Kıymetini Koruma Mevzuatı, Kambiyo Mevzuatı ve Vatandaşlık ve Göçmenlik Mevzuatı ile ilgili en güncel bilgilerin yer aldığı makalelere buradan ulaşabilirsiniz.
Sayfa Kaynağı: https://www.cottgroup.com/tr/turkiye-de-bordro-hesabi
Kira Damga Vergisi hesaplama programı
Kira Damga Vergisi hesaplama programı
BİZİ ARAYIN: 0850 225 10 10
Damga Vergisi nedir?
Sayfa Kaynağı: https://www.mikro.com.tr/yazilim-programlari/kira-damga-vergisi-hesaplama-programi
KONTRAT DAMGA VERGİSİ HESAPLAMA
KONTRAT DAMGA VERGİSİ HESAPLAMA
* Kira sözleşmelerinde adi kefalet olması halinde, kefalet ve kira damga vergisi oranları ayrı ayrı toplanır.(binde 1.89 + binde 9.48= binde 11,37)
Sayfa Kaynağı: https://www.ogsmm.com/151-kontrat-damga-vergisi-hesaplama/