Google, bir yapay zeka sistemi geliştirerek, karmaşık çip tasarlama işini bu sistemle denedi. Çip tasarlama en karmaşık işlerden biri olmakla beraber, çok zaman, çok iş ve deneme-yanılma süreci var. Onlarca mühendis, çip tasarlamak için zaman ve emek harcıyor. Bu da şirketlere pahalıya mal oluyor. Google ise AI teknolojisi ile bu işin üstesinden gelmeyi başardı. Geliştirilen AI sistem, bir çipi aylarca süren araştırma geliştirme sürecine gerek kalmadan, sadece 6 saatte tasarlıyor. Bu yol, çiplerin daha hızlı, daha yüksek verimli, daha az enerji harcayan ve tabi daha ucuz çiplerin piyasaya sürüleceği yepyeni bir yol.
Çip Tasarımı Karmaşık Bir iş Olmayacak
AI yapay zeka, günümüz insanı için hayatı son derece kolaylaştıran bir sistem. Tabi ki dünya çapında AI sisteminin kullanıldığı alanlarda, istihdam sorunu da oluşuyor. Mühendislerin, binlerce saatte yapabileceği karmaşık çip tasarım işini, 6 saatte tek başına yapabilen yapay zeka; yüzbinlerce insanı işsiz bırakabilir. Ancak bu sistem, karmaşık işleri kısa sürede hatasız yapabildiği için, insanların istihdamı pek de birinci planda değil. En azından Google ve diğer yapay zeka geliştiriciler açısından öyle görünüyor.
Sistemi Yazılım Mühendisi Anna Goldie Geliştirdi
Yapay zeka, yapay sinir ağları ile çalışıyor. Sistemin eğitilmesi için, yazılım mühendisleri, sisteme veri giriyorlar, gerekli kodlama işlemlerini bitiriyorlar ve sistemden bir iş yapmasını bekliyorlar. AI hatalı iş yaptığında yeni veriler girilerek, yüzde yüze kadar hatasız işlem yapılana dek çalışmalar devam ediyor. Bu sistem, çeşitli görevleri olan farklı çipleri, en uygun yerlere yerleştirerek, daha az zamanda, daha az yer kaplayan ve performansı yüksek olan elektronik sistemler geliştiriyor. Böylece, insan eli ile yapılan deneme yanılma sürecine gerek kalmadan, en iyi bölgeler tespit edilerek, her çip kendi yerine yerleştirilebiliyor. Şu ana kadar, dördüncü nesil tensör işleme görevi, AI tarafından yapılabilecek hale geldi. Ancak beşinci nesil tensör işleme için, yeni bilgilerin sisteme girilmesi ve AI sisteminin eğitilmesi gerekiyor. AI, insan beyninin binlerce kat daha gelişmiş bir versiyonu olarak düşünülebilir. Bu sisteme veri girildiğinde hiçbir “bit” unutulmadan saklanıyor ve yapay sinir ağları tarafından kullanılıyor. Dolayısıyla AI sistemine ne kadar çok veri girilirse, karmaşıklık önemli değil- sistem o kadar doğru sonuçlar üretebiliyor. Görünüşe göre, AI yapay zeka, önümüzdeki yıllarda daha ucuz, daha yüksek performanslı elektronik cihazların üretimini hızlandıracak.