Ülke sınırları içerisinde bulunan her ev ve iş yerinin kendine has 10 haneli bir numarası bulunur bu 10 haneli numaranın adına ise adres ve konut kodu denir.
Adres ve Konut Kodu Neden Kullanılır?
Adres ve konut kodu ile birlikte ülkemiz sınırları içerisinde bulunan her yerleşim alanı bir kimlik kazanmıştır dolayısıyla adres ve konut kodu projesinin uygulamasının hayata geçirilmesi ülkemiz vatandaşları için hem yararlı hem de pratiklik sağlayan bir uygulama olmuştur. Adres kodu uygulaması, eksik veya yanlış telaffuz edilmiş adres bildiriminden kaynaklı olarak oluşabilecek hatalı veya tekrar edilen poliçe sorunlarının önüne geçmekle birlikte sigorta işlemleri, DASK (zorunlu deprem sigortası) olmayan konutların belirlenmesi, deprem sonrası hasar görmüş binaların tespit edilmesinin kolaylaştırılması, konut veya iş yerimizle ilgili herhangi bir hasar veya acil durum sonrasında sigorta hizmetlerinin ulaşmasının kolaylaşması gibi birçok konuda kolaylık sağlıyor.
Adres Kodu Nasıl Öğrenilir?
Adres ve konut kodunuzu öğrenmenin farklı ve pratik yolları vardır. Adres ve konut kodunuzu bölgenizde bulunan yada herhangi bir belediye, nüfus müdürlüğü veyahut muhtarlığa gidip bireysel başvuru yaparak öğrenebilirsiniz. Eğer yakınınızda bulunan herhangi bir nüfus müdürlüğü, muhtarlık yada belediye yoksa internet üzerinden Doğal Afet Kurumu’nun internet sitesine giriş sağlayarak öğrenebilirsiniz.
Eğer internet sitesi üzerinden öğreniyorsanız sisteme TC. Kimlik No ile giriş yaparak öğrenebilirsiniz ancak muhtarlık, belediye ya da nüfus dairelerinde öğrenmek için ikametgah belgesi istenmektedir. Muhtarlık, nüfus müdürlüğü veya e-devlet yoluyla ikametgah belgenize ulaşabilirsiniz ve daha sonrasında gerekli kurum ve kuruluşlardan adres ve konut kodunuzu öğrenebilirsiniz. Uygulama ve kuruluşlar dışında da yine e-devlet sistemi üzerinden e-devlet şifrenizi girerek konut ve adres kodunuzu öğrenmeniz mümkündür.
Adres ve Konut Kodumuzu Öğrenmek İçin Ücret Ödenir Mi?
Hayır, adres ve konut kodumuzu öğrenmek için herhangi bir ücret talep edilmez.
Adres Kodu Olmadan Zorunlu Deprem Sigortası Yaptırılır Mı?
1 Mart 2013 tarihinden itibaren zorunlu deprem sigortası poliçesi yaptırmak için ulusal adres veri tabanından adres kodu doğrulanması gereklidir dolayısıyla adres kodunuz olmadan zorunlu deprem sigortası yapılmamaktadır.