“Ballıbabagiller” ailesinin en tanınan üyesidir.
Genel olarak mor veya mavi renklerde bulunmakta ve ortalama 30-70 metre uzunluktadır.
Yapraklarında gümüş rengi parıltıları vardır.
Acımsı bir kokuya sahip olan bu bitki dikkatlice koklandığında bu acımsı koku hissedilebilir.
En çok kullanılan alanlar; tıp ve kozmetik sektörleridir.
Ada Çayı, “acı elma yağı” ya da “elma yağı” olarak bilinen bitkiden üretilmektedir.
Kaynak : https://www.greenada.com/blog/icerik/adacayi-faydalari-nelerdir
Ada Çayı Ne Zaman Yetişir?
Ada çayının birçok çeşidi var ve çeşitleri arasında yetişme zamanları farklılık gösterebilmektedir. Ancak genel olarak bu bitki mayıs ayı sonlarında dikilebilir. Bitkinin çiçek açabilmesi için bulunduğu coğrafyanın sıcak olmasına bağlıdır. Temmuz veya ağustos ayında çiçek açmaya başlayabilir. Kısa sürede yetişen bu bitkiyi eylül ayında toplamaya başlayabilirsiniz.
Ada Çayı Nasıl Demlenir?
Genellikle çay olarak tüketilen bir bitki çeşidi olan ada çayının demlenmesine dair örnek bir tarifi sizinle paylaştık. Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun.
Ada Çayı Tarifi 2021
Malzemeler
l 500 ml su
l 2 tatlı kaşığı toz ada çayı bitkisi
Hazırlanışı
İlk önce şunu belirtmek isteriz, cam çaydanlık içerisinde demlerseniz daha sağlıklı olacaktır. Ancak isteğe bağlı olarak diğer çaydanlıklar da da ada çayı yapabilirsiniz. Çaydanlığınıza 500 ml su (yaklaşık 2,5 su bardağı) ekleyip suyu kaynamaya alın. Su kaynamaya başladıktan sonra içerisine toz ada çayı bitkisini ilave edin ve bu şekilde 5 dakika boyunca kaynamaya bırakın. Servis edeceğiniz zaman isterseniz içerisine limon suyu veya bal ekleyebilirsiniz.
Ada Çayı Demlerken Dikkat Edilecek Unsurlar Nelerdir?
Ada çayını suda 5 dakikadan fazla kaynatmamalısınız. 5 dakikadan daha uzun süre kaynatırsanız adaçayının etkisi azalır ve tadı daha acımsı bir hale getirir.
Ada Çayı Başka Nasıl Yapılır?
Adaçayı bitkisi, çay dışında farklı alanlarda da kullanılabilir. Et yemeklerinde (tavuk eti, kırmızı et, balık vs.) pişirme sosu olarak kullanılabilir. Yapmanız gereken tek şey toz haline getirilmiş adaçayını et sosları içerisine ilave etmek. Ayrıca makarna, peynir, salatalar ve mezelerde de baharat olarak kullanabilirsiniz.
Ada Çayı Nasıl İçilir?
Adaçayı, sıcak tüketilmesi gereken bir içecektir. Sıcak tüketildiği takdirde etkisini daha iyi gösterecektir. İçerisine bal, limon, zencefil katılarak da içilebilmektedir.
Ada Çayı Ne Zaman İçilmelidir?
Günde en fazla üç fincan tüketilmesi yeterlidir. Ada çayının en tesirli olduğu vakitler:
Sabah aç karına
Öğlen yemekten 1 saat önce
Akşam ise yatmadan 1 saat önce tüketebilirsiniz.
Ada Çayı Nelere İyi Gelir?
Tıp alanında adaçayının genel kullanım alanı; ateş düşürücüler ve ağrı kesiciler, soğuk algınlığı rahatsızlığı, sindirim sistemi hastalıkları, idrar yolları hastalıkları ve psikolojik problemlerdir. Bu hastalıklar dışında da vücudunuzda birçok alanda fayda gösterebilir.
Ada Çayının İnsan Vücuduna Faydaları Nelerdir?
Yapılan araştırmalara göre ada çayı içerisinde çok sayıda yararlı madde tespit edilmiş olup bu maddelerin faydaları aşağıda listelenmiştir.
Psikolojik problemleri olan insanlara sakinlik hissi verir.
Karaciğerde oluşan yağlanmaları azaltır.
Zekânın aktif olarak çalışmasını sağlar. Alzheimer ve Parkinson rahatsızlıklarının tedavisin de etkilidir.
Astım, nefes darlığı ve bronşit gibi hastalıkların tedavisine yardımcı olur.
Aşırı terleme durumunu engeller.
İdrar yollarında meydana gelen enfeksiyonların giderilmesine yardımcı olur.
Bağışıklık sisteminin güçlendirir.
Menopoz döneminde ortaya çıkan asabiyet durumlarını azaltır.
Vücudumuzda meydana gelen mantar enfeksiyonunun giderilmesine yardımcı olur.
Metabolizmayı hızlandırır, iştahı azaltır ve bu şekilde kilo vermeye yardımcı olur. Ayrıca selüloit görünümünü ortadan kaldırır.
Gribal enfeksiyonların iyileşmesini sağlar. Boğazdaki tahrişi azaltır.
Cildinize sürdüğünüz zaman ya da içtiğinizde, meydana gelebilecek veya gelen deformasyonları (sivilce, kırışıklıklar ve leke vb.) azaltı ve önleyici etkisi vardır.
Ağız kokusunu ve dişlerde meydana gelen kötü kokuları yok eder.
Dişlerde oluşan plakları ve tartarı giderir. Burada meydana gelen iltihap ve mikropları yok eder.
Saçlara sürüldüğünde saçların erken beyazlamasını önler. Ayrıca saç köklerini besleyerek saç tellerinin kalınlaşmasına yardımcı olur.
Sorularla Ada Çayı…
Ada Çayına Limon Sıkılır Mı?
Adaçayına limon sıkma meselesi, tıp alanında tartışmalara yol açan bir konu olmuştur. Ancak belirtmek gerekir ki genel olarak sıkılmaması tavsiye edilmektedir. Çünkü limon ve adaçayının birleşimi adaçayının etkisini azaltabiliyor. Ancak limon ve ada çayı karışımının asla zararlı olduğu düşünülmemelidir. Bu nedenle limon sıkmak ya da sıkmamak tamamen tercihinize kalmış bir durumdur.
Ada Çayı Günde Kaç Defa İçilir?
Adaçayını günde 2-3 defa içmeniz yeterlidir. Her şeyin fazlası zarardır. Bu nedenle 3 bardaktan fazla tüketilmesi, vücudunuzda çeşitli reaksiyonlar (ishal, mide bulantısı vb.) gösterebilir.
Ada Çayı Zayıflatır Mı?
Ada çayının iştahı azaltma etkisi bulunmaktadır. Bu nedenle adaçayının zayıflattığı söylenebilir. Ayrıca adaçayı metabolizmayı da hızlandırdığı için kolay ve hızlı kilo alma durumunun da önüne geçmektedir. Adaçayını, spor yaparken tüketirseniz yağ yakımı da hızlanır.
Ada Çayı Baş Ağrısına İyi Gelir Mi?
Tıp alanında, adaçayının ilk kullanım amacı ağrı kesici ilaçlardır. Buna bağlı olarak; baş ağrısına kesinlikle iyi gelebileceği söylemek mümkündür.
Ada Çayı Adet Sancısına İyi Gelir Mi?
Adaçayının ağrı kesici etkisi sayesinde adet sancılarının etkisini azaltacağını hatta bazı kişilerde bu sancıyı tamamen kaldırabileceği söylenebilir.
Ada Çayı Adet Söktürür Mü?
Adaçayı mükemmel bir adet söktürücüdür. Sabah ve akşam birer kez içerseniz rahat bir adet dönemi geçirirsiniz.
Ada Çayı Öksürüğe İyi Gelir Mi?
Adaçayı, içeriğindeki faydalı birçok madde sonucunda boğazı yumuşatır. Öksürükten kaynaklanan boğaz tahrişlerini tedavi eder. Bunun yanı sıra, tıp sektöründe gribal enfeksiyon ilaçlarında kullanılmaktadır. Bu nedenle öksürüğe iyi geldiğini söylemek mümkündür.
Ada Çayı Hamilelikte İçilir Mi?
Yapılan araştırmalar sonucunda hamilelik dönemlerinde içilmesi uygun bulunmayan ada çayının içerdiği bazı maddeler, kan basıncı ve rahim üzerinde istenmeyen durumlar oluşturabilir. Bunun sonucunda düşük yapma tehlikesiyle karşı karşıya kalınabilir. Bazı araştırma sonuçlarına göre de çocuk yapmaya karar vermiş ebeveynlerin de ada çayını tüketmemesi gerektiği belirtilmiştir. Bunun sebebi ise adaçayının döllenme durumunu yavaşlattığının düşünülmesidir.
Ada Çayını Emziren Anneler İçebilir Mi?
Adaçayını emziren anneler kesinlikle tüketmemesi gerekir. Çünkü adaçayı anne sütünün tadını bozmakta ve bebeğe zarar verebilmektedir.
Ada Çayının Yan Etkileri Nelerdir?
Çok fazla tüketilmediği zaman ya da bu çayı içmesi yasak olmayan kişilerin tüketmediği takdirinde herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır.
Ada Çayının Zararları Nelerdir? Ada Çayı Kimlere Zararlıdır?
Adaçayının içerdiği “thujone” adındaki kimyasal vücuda çok fazla girerse, bazı zehirlenme durumlarına yol açabiliyor
Bunun yanı sıra çok fazla tüketilmesi karaciğerin iflas etmesine yol açabilir.
Sinir sisteminin hasar görmesine sebep olabilir.
Cinsel isteksizliklere yol açabilir.
Kadınlarda gereğinden fazla östrojen hormonu salgılanmasına ve kalp çarpıntısına sebep olabilir.
Adaçayını hamile kişiler, emzirenler anneler, çocuk sahibi olmak isteyen bireyle ve çocuklar kesinlikle tüketmemelidir. Ayrıca bu çayı kronik hastalığı olan kişiler, tansiyon hastalığı, kalp hastalığı kişiler, epilepsi hastaları kesinlikle tüketmemelidir.